Honnan származik a sheavaj?
A sheavaj egy fantasztikus növényi zsiradék, amit a karitéfa (Butyrospermum parkii) diószerű terméséből nyernek. A sheafa Közép-Afrika szavannáin, akár gondozás nélkül is elél. 15-20 év után hozza az első termését, ami 60-70 %-os zsírtartakommal rendelkezik. Ebből nyerik sajtolással a sheavajat.
Miért értékes a sheavaj?
A hidegsajtolással készült sheavaj megőrzi az értékes tápanyagait, mint a zsírsavak (palmitinsav, sztearinsav, olajsav, linolsav, arachidsav), A-, E- és F-vitamin, telítetlen zsírok és fenolos antioxidáns vegyületek. Érdemes odafigyelni, hogy finomítatlan sheavajat szerezzünk be, hogy maximális tápanyagtartalma legyen és a finomítás során használt vegyületek maradványai se rontsák a minőségét!
A sheavaj bőrre gyakorolt hatása szenzációs. Hosszan tartó hidratáló hatása van, segíti a sejtmegújulást, ennek köszönhetően ideális bőrápoló. A sheavajat használják égési sérülések kezelésére, sebek, hegek, bőrgyulladások, pikkelysömör és a striák, ráncok kezelésére is.
De nemcsak a bőrre van kiváló hatása, hanem a hajvégek töredezettségét is csökkentheti és óvja a hajat. A hajba beszívódva hidratálja és védőréteget képez, ami védi a hajat a kémiai- és hőhatástól, valamint az UV sugárzástól is. Fejbőrre is ugyanolyan hatása van mint a bőrre, eredményesen alkalmazzák korpásodás ellen.
Kleopátra egyiptomi írásaiban is említésre kerül a sheavaj, de rengeteg egyéb afrikai dokumentációban is szerepel.