Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zöld tea kivonat – a „zöld kincs”

Honnan származik a zöld tea?

A zöld tea Kínából származik és Ázsiában a legnépszerűbb, bár napjainkban már nyugaton is közkedvelt kedvező élettani hatásai miatt.

A növényt, melynek latin neve Camellia sinensis, Kelet-Ázsia hegyvidékén termesztik.

Hatalmas örökzöld fa, de az ültetvényeken kicsi bokor nagyságúra vágják vissza.

Mire használják a zöld teát?

Főként tea készül belőle. A zöld tea egyáltalán nem erjesztett, a fekete teával ellentétben. Szüret után melegítéssel bontják le az erjedésért felelős enzimet, így nem erjed meg. Ezután szárítják, sodorják, válogatják. Rengeteg étrendkiegészítő is készül belőle, amelyek az emésztést serkentő hatására vannak kiélezve, de ezen kívül sok egészségre előnyös hatása is van még.

Miért értékes a zöld tea?

A zöld teának magas polifenol tartalma van és gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is, mint a C, B2, D, K-vitaminok, valamint koffeint is tartalmaz. A polifenoloknak jelentős antioxidáns hatásuk van, éppen ebből fakad a zöld tea sok kedvező tulajdonsága.

Már a jó minőségű zöld teából készített főzettel történő egyszerű öblítés is hihetetlenül fényessé teszi a hajat.

Köszönhetően gazdag vitamin, polifenol és koffein tartalmának, hosszantartó és rendszeres használatával a fejbőrben található kapillárisok vérkeringése stimulálható - ez serkenti, energetizálja a hajhagymák működését, így hozzájárulhat a hajszálak növekedéséhez, segíthet a hajhullás elleni harcban, annak megelőzésében, továbbá kisimítja, fényessé teszi a töredezett hajvégeket.

Egyes források szerint akár kétszer olyan gyorsan is nőhet a haj a zöld teás pakolástól.

Ha viszkető és irritált fejbőrtől szenvedsz, a zöld tea megnyugtathatja a fejbőrt, segíthet visszaállítani felborult egyensúlyát.

Természetes védőgátat képezve óvja a hajat a levegőből származó szennyeződésektől.

Ha száraz a hajad, a zöld tea és kivonata nedvességgel tölti fel.

A vegyi kezelések és káros napsugárzás ellen is védelmet biztosíthat.

Bátran mondhatjuk, hogy egy szuper összetevője a hajkozmetikumoknak, hiszen véd, táplál, növekedést serkenthet és hajvesztést gátolhat.

Több mint 3000 teafajta létezik, karakterét nagyban befolyásolja a származási helye és feldolgozási módja. A különböző talajon és klímán növő teacserjék más és más ízjegyeket hordoznak magukban, amelyeket gyakran kereszteznek is egymással.
A Nemzetközi Fenntartható Fejlődési Intézet jelentése szerint a tea a víz után a második legtöbbet fogyasztott ital a világon.
Mivel örökzöld cserjéről van szó, ezért a nagy területeken termesztett teaültetvények oxigén kibocsátása is jelentős.
A teaipar a feltörekvő gazdaságok fő bevételi és exportbevételi forrása, és munkaerő-intenzív ágazatként zöld munkahelyeket biztosíthat, különösen a távoli és gazdaságilag hátrányos helyzetű területeken.

Érdekesség:
Egy kínai legenda szerint az első zöld tea úgy készült, hogy a kínai császár egy pohár forró víz társaságában leheveredett egy teacserje alá és egy levél a csésze vízbe pottyant.