Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aloe Vera a csodanövény

Honnan származik az Aloe Vera?

Az aloe vera féltrópusi, Észak-Afrikából származó évelő növény. Ki ne ismerné ezt a pozsgás, zselés anyagot tartalmazó kaktusznak tűnő zöldet, ami igazából a liliomfélék családjába tartozik.

Több mint 300 fajta aloe verát ismerünk a kicsi 2 cm-estől a nagy 120 cm-esig. Legismertebb és legelterjedtebb a fehér foltos Aloe Barbadensis Miller.

Mire használják a Aloe Verát?

Az aloe verát már időszámításunk előtt a 16. században is használták, amiről egyiptomi feljegyzések tanúskodnak, de Kínában, Japánban, Indiában, Mexikóban és Görögországban is ismerték. A“halhatatlanság növénye”-ként tartották számon az ókorban. Hippokratesz is megemlíti a tanulmányában az aloe gyógyító tulajdonságait: hajnövesztés, daganatok gyógyítása, a dizentéria és a gyomorfájdalom enyhítése. Mint napjainkban is, úgy az ókorban is főleg külsőleg használták. Elterjedt összetevője kozmetikumoknak és ápolószereknek, de belsőleg is használják a növény zselés anyagát, ami rengeteg vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Külső héja hashajtó hatású, ezért ezt nem hasznosítják az ivólevek készítésénél. Koncentráltan, étrendkiegészítőkbe sűrítve is elérhető már napjainkben.

Miért értékes a Aloe Vera?

Az Aloe Vera értéke a magas vitamin és ásványianyag tartalmában rejlik. Megtalálható benne A, B1, B2, B6 és B12, C és E-vitamin, folsav és niacin (B3-vitamin), valamint az ásványi anyagok közül réz, vas, nátrium, kalcium, cink, króm, magnézium és mangán, továbbá fehérjék, enzimek, poliszacharidok. A kutatások szerint egy rendkívül komplex összetételű növény, amiben eddigi mérések szerint 220 hatóanyag található, ami számos jótékony hatással van a szervezetre. Külsőleg a jól ismert sebgyógyító és hidratáló hatása kiemelkedő. Belsőleg pedig hosszan sorolhatóak a jótékony hatásai: serkenti az emésztést, gyulladságátló, antioxidáns, immunrendszer erősítő.

Egy ilyen „csodanövény”-t kár lenne nem kihasználni a haj ápolására, ugyanis rendkívül erős hidratáló hatása van. Segíti megtartani a haj nedvességtartalmát és ezáltal csökkenti a töredezettségét. Az aloe verában található enzimek serkentik a hajnövekedést a fehérje- és tápanyagtartalma pedig erősíti a hajat és ezáltal megakadályozza a hajhullást. A fejbőr ápolására és problémáinak enyhítésére is kiváló, hiszen csökkenti a viszketést és szárazságot. Enyhítheti a gombás eredetű korpásodást, mivel lúgos hatásának köszönhetően nem kedvez a gombák szaporodásának. A sötétebb hajszínek megtartásában is szerepet játszik ez az értékes növény.

- Az Aloe Verát 2 éves kora előtt nem ajánlott felhasználni, mert kicsi a hatóanyagtartalma és 5 éves korára éri el a kimagasló értékét!
- Dél-texasi Rio Grande völgyben és a Dominikai köztársaságban több ezer hektárnyi Aloe vera ültetvény van, ami tartós, gondozott zöld területet nyújt.

Érdekesség:
Az Aloe verát a 17. század óta Barbados szigetén gyógynövényként termesztik nagy területeken. A szigetről kapta első tudományos nevét (Aloe barbadensis).