Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Körömvirág a tradicionális gyógynövény

Honnan származik a körömvirág?

A hazánkban is jól ismert körömvirág a mediterrán vidékek őshonos növénye, Nyugat Ázsia és a Földközi tenger térségéből származik. Ez az élénk narancssárga színben pompázó egynyári növény a fészkesvirágúak családjába tartozik. Bár nem évelő, de ha magját elszórja, akkor minden évben kertünk dísze és házi patikánk hasznos eleme lehet.

Mire használják a körömvirágot?

Századok óta ismertek jótékony hatásai, mind külsőleg, mind belsőleg. Külsőleg sebekre, bőrproblémákra, gyulladásokra alkalmazzák, mert kiváló sebgyógyító hatása van. Készül belőle olaj, tinktúra, tea, de még fűszernek is kiváló. Természetesen a kozmetikumok közkedvelt alkotórésze is, hiszen a bőrrel csodákat művel. Belsőleg gyulladáscsökkentő hatású, így gyomor- vagy hólyaghurut, esetén javasolt a fogyasztása. Tudományosan bizonyított hatása az epegyulladás ellen és mellette még görcsoldó is.

Miért értékes a körömvirág?

Értéke a hatóanyag tartalmában rejlik. Illóolajokat (pl. mentont, karvont, terpinént), poliszacharidokat, flavonoidokat és a színét is adó karotinoidokat tartalmaz. Ez a hatóanyag bomba eredményezi a gyulladáscsökkentő hatását és a további számos jótékony hatását, többek közt a hajra is.

A 3 legfőbb probléma, amiben a körömvirág csodálatos gyógyereje megmutatkozhat: a korpásodás, túlzsírosodás és hajhullás. Erősíti a fejbőr hajszálereit, ezáltal csökkenti a hajhullást és elősegíti a babahajak megjelenését. Semlegesíti a szabadgyököket és a bőrregeneráló hatása révén a korpásodást és a túlzsírosodást is akadályozza. Karotinoidok az A-vitamin előfutáraként antioxidáns hatást fejtenek ki és táplálják a hajat.

  • A körömvirág a vastag, rostos gyökerei miatt talajtakaró növénynek is kiváló, ezzel védi a talajt.
  • Mivel magától elhal, biomasszával látja el a földet, de ha nem hagyjuk a földben, akkor komposztálható.
  • Védi a környező növényeket a kártevőktől, mert magához vonzza őket a ragacsos fehér nedve.
  • Vonzza a hasznos rovarokat, mint a katica, fátyolka, zengőlégy.
Érdekesség:
Amennyiben virága még reggel 7 ótra után is csukottak, akkor aznap eső várható.