Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Felelősség vállalásunk (CSR*)

Az Imperity szépséget kínál azoknak az embereknek termékein keresztül akik bizalmat szavaznak neki. A vállalat mögötti legnagyobb érték azonban az azt alkotó emberek, csapat egysége. Még a fetisizált modern gazdaság korában is az EMBER a legfontosabb érték, akkor is ha ez homályossá, megkopottá vált.

Egyre gyorsuló, rohamléptékben vágtázó és átalakuló világunkban sokszor mi magunk is elvesztjük a fonalat, a fókuszt. A valóban fontos dolgokról. Megyünk előre, napról napra, szaladva a mókuskerékben, mert a világ olyan tempót diktál, hogy alig lehet megállni, vagy legalább lassítani.

Sokszor kapni akarunk, pedig évezredek óta tartja a mondás, hogy jobb adni mint kapni. Dupla öröm, áldás a megajándékozottnak és öröm az ajándékozónak.

A valóban fontos dolgok, amelyek tényleg számítanak, valójában nem is tárgyak, hanem jó cselekedetek, melyeket szeretetből teszünk egy másik emberért. Önzetlenül. Amikor nem a magunk hasznát keressük, hanem a másikét nézzük és őt szolgáljuk. Figyelmünkkel, időnkkel, gondoskodásunkkal, tetteinkkel.
Kevés dolog van, ami annyi erőt és energiát adhat nekünk, mint az, amikor másoknak adhatunk. Az adással hozzájárulunk. Más emberek életéhez. A világ egy kis szeletkéjének a jobbá tételéhez. Nem helyes semmit sem tenni azért mert azt gondoljuk túl kicsi vagy túl kevés amit tehetünk. Minden egyes jó tett, minden egyes ajándékozott perc, figyelem, tárgy vagy akár forint számít valakinek

Az Imperity alapítóiként és egyben 3 gyermekes szülőként rendkívül fontosnak tartjuk az embertársaink, gyermekek, társadalmunk jólétét / jövőjét és otthonunk, azaz a bolygónk egészségét. Nem tehetünk annyit, hogy az egész világot megváltoztassuk, de annyit igen, hogy a közvetlen környezetünkben cselekedjünk, illetve példát mutassunk.Társadalmi felelősséget vállalva igyekszünk segíteni azokon a lehetőségeken keresztül amik szembe jönnek velünk. Minden számít.

Minden cselekedet relatív. Van akinek egy kis adomány nem jelent nagy terhet, aki viszont kapja, annak az életet is jelentheti.“Egy dolog hinni, hogy hajlandóak lennénk önzetlenül adni másoknak, és egészen más dolog azt valóban meg is tenni.” – John C. Maxwell Hisszük, hogy példánk ragadós lesz és más cégek is elindítják társadalmi felelősségvállalási programjukat.
Majerik Imre cégtulajdonos

Egy turista naplementekor a mexikói tengerparton sétál és a távolban megpillant egy hajolgató alakot. Elsétál odáig és azt látja, hogy egy helybéli ember egyesével szedeget valamit a homokból. Nem bírja megállni szó nélkül, hát megkérdezi:
- Elnézést, uram! Maga mit csinál?
- Visszadobom a tengerbe az apály miatt a parton ragadt tengeri csillagokat, mert elpusztulnak, ha nem jutnak vízhez.
- De hiszen ennek semmi értelme! Több ezer van ezen a részen és ugyanez a helyzet a part további szakaszain, jó pár kilométer hosszan. Mindegyiket úgy sem tudja megmenteni.
A mexikói erre lehajol , felvesz egy tengeri csillagot a homokból és mosolyogva azt mondja:
- Ennek az egynek azonban nagyon nem mindegy.

   2023.04.18.
ImperiTREE – az Imperity-erdő első csemetéi
Az Imperity cég szívügyének tekinti a fenntarthatóságot, ezért döntöttünk úgy 2022-ben, hogy:
- minden termékünk receptúráját vegánná fejlesztjük és
- újrahasznosított csomagolásra állunk át, fokozatosan, márkáról-márkára.

Jól haladunk ezzel a projekttel, ugyanakkor szeretnénk még többet tenni Föld anyánkért - az utánunk felnövő generáció javára -, ezért közös faültetési programon vettünk részt önkéntes munkában 2023 03 18-án. 
Az ENSZ Közgyűlés határozatának köszönhetően 2013-tól minden évben március 21-én világszerte az erdők és fák jelentőségéről emlékeznek meg az emberek. 193 tagállam támogatásával ezt az időpontot jelölték ki az Erdők Nemzetközi Napjává.
Az Erdők Nemzetközi Napjának tiszteletére kis csapatunkból négyen útra keltünk – az Imperity napelemrendszerével feltöltött céges elektromos autójával (!) – egy verőfényes tavaszi szombaton, hogy önkéntesként segítsük a MyForest Alapítvány kerekharaszti erdőtelepítési programját. (Kerekharaszt-2 projekt, 3,6 hektár)

A szabadgyökerű fák ültetése októbertől áprilisig ideális: kocsányos tölgyet, csertölgyet és más őshonos fajtákat, továbbá vadszilvát, vadmeggyet ültettünk Csikász Gábor MyForest szervező, csapatirányító vezetésével.

Jó volt látni, hogy rajtunk kívül még igen sok önkéntes szánta jótékonykodásra hétvégi szabadidejét Földünk fenntarthatósága érdekében.

Csikász Gábortól nagyon sok érdekes dolgot megtudtunk a fákról, az erdőről, az ültetés fortélyairól, de arról is, hogy ő és az alapítványuk miért tartja fontos küldetésnek a faültetést, erdősítést – a gondolataival maximálisan egyetértettünk.
„Erdélyben, anno, kisgyermek születésekor az apa fát ültetett, és a 2 csemete együtt növekedett. Fel kellene újítani ezt a szép szokást is, hogy minden kisgyermeknek legyen/lehessen „fatestvére”, aki megtermeli számára az oxigént, mellé ülve elmondhatja örömét-bánatát, és adott esetben ő maga is gondoskodhat a fáról.” [8]
Előzmények: Kerekharaszt-2 földterületen már 2022. ősz végén elkezdődtek a munkálatok (megtörtént a 3,6 hektáros terület körbekerítése vadvédő hálóval, a terület nagy részén makkvetésre és őshonos ritka elegyfajok elültetésére került sor)
2023. tavaszán a területből előző ősszel kimaradt sorokba telepítettünk szabadgyökerű tölgycsemetéket, valamint az őshonos ritka elegyfajok maradékát is elültettük karózva és törzsvédő hálóval ellátva.
Tudtad? A világ évente kb. 10 millió hektár erdőt veszít, ami majdnem akkora, mint Izland [1]
Miért fontos az emberiségnek a fa, az erdő?
I/Mert a fák és az erdők fontos szerepet játszanak a klímaváltozás szabályozásában.
Az erdőknek nagy szerepe van az éghajlat szabályozásában: befolyásolják a csapadék minőségét, lehűtik a városi területeket és elnyelik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának egyharmadát.

A fák levelei megkötik a levegő szén-dioxid tartalmát, amelyből víz és a fotoszintézis segítségével oxigént termelnek. A lombkorona a káros anyagok kiszűrésében is segít, mivel a levelein megtapad a por, korom, olajszármazékok.

A fák árnyéka a növények párolgásának köszönhetően akár 6 fokkal is hűtheti a környezetét. De nem csak párolgásukkal hűtenek a fák, hanem árnyékolásukkal is. Nyáron árnyékot ad a falaknak, télen szélfogóként szolgál.

A levelek közötti légrétegnek köszönhetően eredményesen csökkenti a környezeti zajokat. Az erdőszegély hangfalként is szolgál. Elnyeli az autók zaját, hangszigetelőként sokkal jobb, mint a téglafal. Felülete egyenetlen, puhán hajladozó, rugalmas, a hangot inkább elnyeli, mint visszaveri.

A villámárvizek egyik természetes elvezetéseként szolgál, mert a növények gyökérzete elnyeli a vizet, amit aztán a növények a lombkoronájukban hasznosítanak.

A fák gyökerei elnyelik a járművek kitette rezgéseket is, így védik épületeinket is: az úttest és a járda között lévő fasorok és sorfák elterelik a súlyos járművek által keltett rezgéseket a műszaki létesítményektől és a házaktól, ezzel megakadályozhatják a vakolatomlást, falrepedést.
Az erdő a terület klímáját tükrözi, szén-dioxid megkötése révén a mérsékelt övi erdők globális felmelegedést csökkentő hatásúak. Az erdő nedvességet tart vissza, egyenletesebbé teszi a folyók vízjárását.
II/ Mert a fák és az erdők elengedhetetlenek az emberek és a bolygó egészségéhez
Az erdő mindent megad, amire az embernek szüksége van és lehet. Vegyszer és génmanipuláció nélküli húsok, fűszerek, gyümölcsök, bogyók: tiszta ízekkel és illatokkal teli az erdő. A gyümölcsök szomjat oltanak és táplálnak. A gyökér, szár, kéreg, levél, virág, termés sok gyógyhatással bír.

A növények különféle színei, virágba borulásuk rekreációs élmények forrása, felüdíti szívet-lelket. A fák szimpla látványa miatt is nyugodtabbnak, boldogabbnak, kreatívabbnak érezhetjük magunkat. Ez a fák által kibocsájtott illóolajoknak - a fitoncideknek* - is köszönhető, amely csökkenti a vérnyomást, mérsékli a stresszt, emeli a fájdalomküszöböt és a rákellenes sejtek termelésében is segítenek.

 *=A fitoncidok antimikrobiális szerves vegyületek, melyeket növények termelnek. A szót 1937-ben alkotta Dr. Boris P. Tokin, orosz biokémikus a Leningrádi Egyetemen.
Hazánk erdővel borított területe ma több mint 2 millió hektár, 1920-ban mindössze 1,1millió hektár volt. Magyarország erdősültsége minden évben nő [6].
III/ Mert a fák és erdők menedéket, élelmet és rostot adnak.
A természetes erdő a termőhelynek megfelelő, őshonos fajkészlettel rendelkezik, az erdőkben zajló természeti folyamatok szabadon érvényesülnek benne.

A területre jellemző erdei fajok és életközösségek teljes spektrumának állandó életteret nyújt, és lehetővé teszi azok további evolúcióját (Bartha és Gálhidy 2007).

A környezeti feltételek változására jól reagál, ennek következtében viszonylag stabil, és az erdőfejlődési fázisok mindegyike folyamatosan tetten érhető benne.

A sokféleség miatt a változó környezeti feltételek ellenére is képes regenerálódni [4].

Mindemellett megélhetést, gyógyszerek alapanyagát, élelmet és menedéket biztosítanak [5].

Még holtuk után is szolgálnak minket a fák: épületszerkezetként, nyílászáróként, bútorként, szerszámnyélként, konyhafelszerelésként, bölcsőként és koporsóként (vagyis egész életünkön át) elkísérnek.

Hangszerként hallgathatjuk őket, ha bánatunk van és ha örülünk.

Ha fázunk, lángjuknál megmelegedhetünk.

Az erdőben a kidőlt, holt fa élőlények ezreinek adja meg az új élet lehetőségét.

Élve is élőhelyéül szolgál rovaroknak, hüllőknek, madaraknak, emlősöknek.

Régen odvában még emberek is éltek a szükség idején.

Hivatkozások:

1. Az Erdők Nemzetközi Napja: a világ évente 10 millió hektár erdőt veszít, ami majdnem akkora, mint Izland.
https://maszol.ro/eletmod/Az-Erdok-Nemzetkozi-Napja-a-vilag-evente-10-millio-hektar-erdot-veszit-ami-majdnem-akkora-mint-Izland

2. Erdő.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Erd%C5%91
 

3. Erdők és erdészek - Az Országos Erdészeti Egyesület kampánya erdő és ember kapcsolatáról.
https://www.oee.hu/hirek/egyesuleti-hirek/erdok-es-erdeszek-kampany
 

4. Az erdők és a gyepterületek klímaszerepe.
https://ng.24.hu/fold/2018/02/05/az-erdok-es-a-gyepteruletek-klimaszerepe/

5. Túl értékes, hogy elveszítsük: ma van az Erdők Nemzetközi Napja.
https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2022/03/21/erdok-nemzetkozi-napja-2022/ 

6. Pótharaszti Sétaerdő és Erdőőri lak.
https://www.nefag.hu/okoturisztika/potharaszti-setaerdo-es-erdoori-lak/

7. https://marketing.hu/cikkek/zold/mire-kepes-egy-fa

8. http://szelegyesulet.fw.hu/fakrol.html

9. https://www.hellovidek.hu/kert/2022/10/23/61-erdekesseg-amit-nem-biztos-hogy-tudtal-a-fakrol-pedig-boldogabba-tehetnek

10.https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2016/05/10/17-ok-amiert-tisztelnunk-kell-az-erdoket/

11.https://www.aranydio.com/termeszet/szeresd-a-fakat

12. Az erdők és a gyepterületek klímaszerepe - National Geographics
https://ng.24.hu/fold/2018/02/05/az-erdok-es-a-gyepteruletek-klimaszerepe/

13. Az erdők és a gyepterületek szerepe a klíma alakulásában
https://www.origo.hu/tudomany/20180212-klimavaltozas-az-erdok-es-a-gyepteruletek-szerepe-a-klima-alakulasaban.html

14. Fák - eionet.kormany.hu
https://eionet.kormany.hu/fa


   2021.10.20.
Minden Élet Számít!- ez igaz az Imperity Professional Milano munkatársainak hitvallására is. Büszkék vagyunk arra, hogy cégtulajdonosaink támogatják a krízishelyzetben lévő babaváró fiatalokat és a már megszületett kisbabákat a Várva Várt Alapítvány segítségével, hiszen csapatunk minden (!) munkatársának legalább kettő, de többünknek már három gyermeke is van – így pontosan átérezzük, tudjuk: Az emberi élet felbecsülhetetlen érték! Felelősséggel együttérzünk a bajba jutottakkal és segítjük a rászoruló babavárókat lehetőségeink korlátja szerint. Az egyik lehetőségünk például, hogy eljuttatjuk a magyar fodrászokhoz az ország egyik legnagyobb babamentő alapítványának hírét. Sokszor azt hisszük, kicsik vagyunk, túl kevés amit tehetünk, pedig nem! Bármikor dönthetünk úgy, hogy segítünk és annak az egynek akin éppen segítünk, neki nagyon is számít. A Várva Várt Alapítványnál már akár 50Ft-tal (1 pelenka ára) is lehet kisbabákat támogatni, mert a kicsinek is örülnek és minden forintért hálásak.

Tovább az oldalra

 Megköszönjük, ha leendő vagy akár gyermekes fodrász édesanyaként vagy édesapaként megosztással tudod segíteni ezt a szuper munkát.

 


Tovább az oldalra

   2020.04.05.

 

 

Az Imperity Professional Milano kft. a tatabányai Szent Borbála Kórház egészségügyi dolgozóinak a vírussal szemben tanúsított áldozatos helytállásukért több százezer Ft értékben samponokat és hajbalzsamokat adományozott – ezek közül is a legdrágább márkából: a „mentes” és organikus összetevőkben gazdag Impevita termékekből, melyek miközben kíméletesen ápolják és hidratálják a hajmosásnak gyakran kitett hajszálakat, segítenek fényüket és egészségüket megőrizni.
 


*CSR = Company Social Responsibility = Vállalkozások Társadalmi Felelősségvállalása Az Európai Bizottság 2001-ben[1] úgy határozta meg a CSR-t, „amely révén a vállalatok – önkéntes alapon – társadalmi és környezetvédelmi szempontokat érvényesítenek üzleti tevékenységük során és partnereikkel fenntartott kapcsolataikban.”[2] A CSR tehát olyan önkéntes vállalati döntéseknek és lépéseknek az összessége, amelyeket az üzleti szereplők az őket körülvevő társadalom életszínvonalának javítása, valamint a környezet megóvása céljából tesznek meg.

Tudj meg többet: https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A1rsadalmi_felel%C5%91ss%C3%A9gv%C3%A1llal%C3%A1s

A vállalati, többek között karitatív jellegű, emberbaráti jótékonyság is ide tartozik.

*